A
- Aborda
- Along Side , Bir teknenin diğer bir tekneye veya bir iskeleye, rıhtıma tamamen bordasını vererek yanaiması. (aborda olmak, aborda olmuş, aborda etmek). Aborda Olmak Nedir? Tekne Yanaşma ve Güvenli Bağlama Teknikleri detaylarını inceleyiniz.
- Akıntı
- current veya stream Denizin belli bir yöndeki hareketi olarak düşünülebilir. Akıntılar, dairesel ana rüzgârlara (ticaret rüzgârları gibi dünyanın dönüşü ile oluşan rüzgârlara) bağlı olarak sürekli, belli zamanlarda esen rüzgârlara bağlı olarak mevsimsel veya gel-git olayıyla meydana gelen periyodik olabilir. Hava sıcaklığındaki değişikliklerin rüzgâr oluşumu ve yönünü etkilemesi gibi, deniz sıcaklığındaki değişiklikler de akıntıların oluşumunu etkiler. Akıntı Nedir? Denizcilikte Akıntı Türleri ve Tekne Manevralarındaki Etkileri sayfasını inceleyebilirsiniz.
- Akıntıya Baş Vermek
- Stem, to Sürekli bir akıntıya karşı tekneyi olduğu yönde tutmak veya çok az bir hızla hareket ettirmek. daha fazla bilgiye Akıntıya Baş Vermek Nedir? Denizcilikte Akıntıya Karşı Güvenli Seyir Teknikleri sayfasından erişebilirsiniz.
- Açıktan almak
- Berth bir tehlikenin açığından geçildiğini belirtmek için de kullanılır. İngilizce de Berth olarak kullanılır. (örn : Give a wide berth to) . Ayrıca teknelerin veya gemilerin bir limana, iskeleye veya başka bir bağlama noktasına doğrudan yanaşmadan, açık denizde güvenli bir mesafede kalmalarını sağlayan bir manevra terimidir. Açıktan Almak Nedir? Denizcilikte Açıktan Almanın Önemi ve Teknikleri sayfasını da inceleyebilirsiniz.
B
- Baba
- Bollard : iskele ve rıhtımlardaki tekneleri bağlamak için kullanılan, ağaç veya demirden yapılma kısa sütunlar. Baba Nedir? Tekne ve Gemilerde Baba Kullanımı ve Önemi sayfasında daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
- BaÅŸ / Pruva
- Bow , Teknenin en ön kısmı, kıçtan baÅŸa kadar olan uzunluk, teknenin tam boyunu verir. Bir objenin, teknenin baÅŸ-kiç doÄŸrultusunda yaptığı açıyı belirlemek için de kullanılır. ÖrneÄŸin; “ÅŸamandıra pruvadan 15 derecede” gibi. Pruvada terimi ise teknenin baÅŸ-kıç doÄŸrultusunda 45 derece açıdaki doÄŸrultu için kullanılır. Daha fazla detay için BaÅŸ / Pruva Nedir? Tekne ve Gemilerde Pruvanın Önemi sayfasına gidebilirsiniz.
- Borda
- Board, Teknelerin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan yan taraflarına verilen isimdir. Borda Nedir? Tekne ve Gemilerde Borda Çeşitleri ve Önemi sayfasında daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
- Bumba
- Boom , Ana yelkenin alt kısmının bağlandığı direk parçası olarak bilinir. Daha detaylı bilgiye Bumba Nedir? – Yelkenli Teknelerde Bumbanın Rolü sayfamızdan ulaşabilirsiniz
C
- Camadan
- Reef, Camadan halatları ile bağlanarak yelkenin işlemez hale getirilen bölümü. Böylece çok sert havalarda yelken alanı küçültülmüş olur. Camadan (Reef) Nedir? – Yelken Ayarlarında Camadan Vurmak sayfamızda daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
- Can halatı
- Life Line, Fırtınalı havalarda, güvertedekilerin denize düşmemek için tutunabilecekleri teknenin boyunca gerilmiş halat. Yatlarda ise ön ve arka kısımlarda, üzerine emniyet halatlarının takılabileceği halatlar gerilir. Can Halatı Nedir? – Denizcilikte Güvenliğin Anahtarı sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz.
- Çapariz
- Foul, Denizcilikte doğru gitmeyen, engelleyici, kötü anlamında, çeşitli durumlar için kullanılan terim, halatların dolanması, iki çapanın birbiri üzerine gelmesi gibi.. Çapariz Nedir? – Denizcilikte Çapariz ve Önlemleri sayfasında daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
D
- Dalgakıran
- Breakwater : Bir liman çevresine, limandaki teknelere daha güvenli bir ortam sağlamak ve dalga etkilerine karşı korumak için inşa edilmiş yapı. Dalgakıran Nedir? Liman ve Kıyı Korumasında Dalgakıranların Rolü sayfasında daha fazla detay bulabilirsiniz.
- Demirleme
- Anchoring, Teknenin dalga ve rüzgarla kaymasını engelleyip, onu sabit bir noktada tutması için dizayn edilmiş büyük ve ağır cisim. Çapa tekneye bir halat veya zincirle bağlanır ve kendi ağırlığı ile dibe gömülerek tekneyi sabit tutar. Demir ile Yanaşma Nedir? Tekne Yanaşma Teknikleri ve İpuçları sayfasında daha fazla detayı bulabilirsiniz.
- Deniz Mili
- Nautical Mile , Denizde kullanılan, ve karada kullanılan 1760 yardaya (1608 m.) karşılık gelen kara milinden oldukça farklı olan, uzaklık birimi. Deniz mili, bir enlemin dünya merkezinde 1 dakikalık bölümünün dünya yüzeyindeki iz düşümüdür. Deniz Mili Nedir? – Denizcilikte Mesafe Ölçümü sayfasında detayları bulabilirsiniz
- Dingi
- Dinghy, büyük tekneler veya yatların yanı sıra kullanılan küçük bir yardımcı bottur. Dingi, genellikle şişme, sert gövdeli veya fiberglas yapıda olabilir. Teknenin kıç tarafında taşınabilen bu botlar, hem ulaşım hem de güvenlik amaçlı olarak kullanılır. Dingi, özellikle teknelerin büyük limanlara yanaşamadığı durumlarda, kıyıya ulaşmak için kullanılan pratik bir araçtır.
- Doblin
- Loop , iki çımasından gergin olmayacak şekilde tutulan veya bir yere verilmiş olan halatın orta kısmında meydana gelen kavis. Teknik ve detaylar için Doblin Bağlama Nedir? Tekne Bağlama Tekniklerinde Doblin Kullanımı sayfasına bakabilirsiniz.
- Dümen
- Rudder, Yol alan bir teknenin yönünü değiştirmedeki en etkili parça. Dümen, yon belirleme küreğinden türemiş ve 13 .yüzyıldan itibaren bunun yerini almıştır. Bu tarihten günümüze ulaşmış, üzerlerinde dümenli tekneler resimlendirilmiş bazı liman mühürleri, bu icadın en eski kanıtlarıdır.
- Düğüm
- Knot, Genel anlamda bir halat üzerine atılmış herhangi bir *volta veya *bağ. Ancak daha çok halatın kendi üzerinden bir tur geçirilerek oluşan durdurma görevi gören düğüm için kullanılır. Daha genel anlamda bir düğüm sürekli iken bir *bağ veya *volta geçicidir. Düğümler hakkında bilgiye Düğüm ve Bağ Nedir? – Denizcilikte Kullanılan Temel Düğümler sayfasından ulaşabilirsiniz.
H
- Halat
- Rope, Denizcilikte çevresi 2.5 santimden (1 burgata) büyük olan, doğal veya sentetik liflerden yada tellerden yapılan kablo. Halatın ölçü birimi ise burgatadır. Halat Nedir? Denizcilikte Halat Türleri ve Kullanım Alanları sayfasında daha fazla detaya ulaşabiirsiniz.
K
- Karina
- Bottom of the vessel, teknelerin su altında kalan ve suyla temas eden alt bölümüdür. Karina, teknenin stabilitesini sağlayan temel unsurdur ve deniz koşullarına dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.
- Koç boynuzu
- Cleat, Teknenin çeşitli yerlerine konulmuş iki kolu (çıkıntısı) olan ahşap veya metal parça. Bu parçanın kolları etrafına istenen halat dolanarak sabitlenir.
- Kıç Halatı
- Stern Line , Teknenin kılçından geriye doğru verilen ve teknenin öne gitmesini önleyen halat. Kıç Halatı Nedir? Tekne Bağlama Sürecinde Kıç Halatının Önemi içeriğine de göz gezdirebilirsiniz.
L
- Lomboz
- Porthole, Lumbuz olarakta kullanıldığı yerler vardır. Gemilerin iç kısmını aydınlatmak için bordalara ve güvertelere açılmış olan yuvarlak delikler, pencereler.Lomboz Nedir? – Tekne ve Gemilerde Lombozun Rolü sayfasını inceleyebilirsiniz.
P
- Palamar Halatı
- Mooring Line / Warp, Genellikle tekneyi rıhtım, iskele veya başka tekneye bağlamada kullanılan halatlardır. Genel adı Mooring Line olarak bilinir. Daha fazla bilgiye Palamar Halatı Nedir? Tekne Bağlama ve Kullanım Teknikleri sayfasında ulaşabilirsiniz.
- Pervane
- Propeller, Motorlu teknelerin suda ilerlemesini sağlayan, dönen vida benzeri parça. Hem motoru hem de yelkeni olan yatlarda, pervane tekneyi yavaşlatmasın diye yelken seyrinde dönebilecek şekilde yapılmıştır.
S
- Seyir Hattı
- Fairways , bir teknenin veya geminin seyir sırasında takip etmesi gereken güvenli rota anlamına gelir. Bu rota, deniz haritalarında belirli işaretler veya işaretçileri takip ederek çizilir. Seyir Hattı Nedir? Denizcilikte Güvenli Geçiş Yolları
T
- Tornistan
- Sternway, Geri geri giden bir teknenin hareketi. En geniş anlamı ile bu terim bir teknenin motorlarını geri yaparak veya yelkenlerini *faça ederek geri geri gitmesidir. Ancak denize duran ve akıntı ile geri geri kayan bir tekne için de, aslında suya göre hareket etmese de, bu terim kullanılır. bkz. Tornistan Nedir? Tekne Manevralarında Tornistan Kullanımı
U
- Usturmaça
- Fender , Tekneler iskeleye veya birbirlerine bağlanırken, zarar görmemeleri için arlarına konulan parça. Bunlar içi mantar dolu yastıklar, kalın halatlar ve eski araba lastikleri gibi çok farklı çeşitlerde olabilirler. Eskiden içi mantar dolu yelken bezinden yapılma torbalardan oluşan usturmaçalar günümüzde genelde plastik veya diğer sentetik maddelerden yapılmaktadır. bkz. Usturmaça Nedir? Tekne Güvenliğiniz İçin Usturmaça Kullanımı
V
- Vardavela
- Guardrail, Teknedekilerin denize düşmelerini engellemek için yapılmış olan, teknenin yanindaki en üst parça. Teknelerde vardavela, belli aralıklarla dikilmiş punteller arasına gerilmiş, bas ve kıçta ise ana puntellere bağlanan bir telden oluşur. Vardevela Nedir ? Denizciliğin Güvenlik Simgesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey sayfasında detayları bulabilirsiniz